Girişim sermayesi yatırım fonu, fon fazlasına sahip yatırımcılar ile gelişme potansiyeli yüksek olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri yatırım fonu altyapısını kullanarak buluşturan ve bu şirketlerin kuruluşu ve faaliyete geçmesi için yatırımcılardan uzun vadeli yatırım almasını sağlayan bir finansal araçtır. GSYF’ler, genellikle teknolojik, sınai, zirai uygulama ve ticari pazar potansiyeli olan araç, gereç, malzeme, hizmet veya yeni ürün, yöntem, sistem ve üretim tekniklerinin meydana getirilmesini veya geliştirilmesini amaçlayan ya da yönetim, teknik veya sermaye desteği ile bu amaçları gerçekleştirebilecek durumda olan girişim şirketlerine yapılan yatırımları içerir. GSYF, nitelikli yatırımcılardan katılma payları karşılığında toplanan paralarla, pay sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından belirlenmiş varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla portföy yönetim şirketleri (kurucu) tarafından süreli olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan bir mal varlığıdır. GSYF’lere yatırım yapabilmek için “nitelikli yatırımcı” olma şartı aranmaktadır.
Her GSYF’nin ihraç belgesinde fona giriş ve çıkış tarihleri belirtilir. “İhraç” aşamasında katılım payını ne zaman alabileceğinizi bu ihraç belgesinden görebilirsiniz. Farklı portföy yönetim şirketlerince kurulan girişim sermayesi yatırım fonlarını çok yakında Fonmap mobil uygulaması üzerinden alım talebi ileterek alabileceksiniz.
Satış ve dağıtım yetkisine sahip olduğumuz girişim sermayesi yatırım fonlarının getirilerine, çok yakında Fonmap mobil uygulaması üzerinden erişebileceksiniz.
Girişim sermayesi yatırım fonları fiyatları, fon yöneticisi kurum tarafından günlük olarak yayınlanır. GSYF katılma payı fiyatlarına, ayrıca ilgili fonun yöneticisi olan kurumun web sitesinden de ulaşabilirsiniz. Yatırımcısı olun veya olmayın Fonmap'teki tüm GSYF katılma paylarının fiyatlarını yakında mobil uygulama üzerinden takip edebileceksiniz. Portföyünüze aldığınız GSYF’lerin saklama hesabınızdaki değerini tek tek ve toplam olarak da görebileceksiniz.
GSYF’lerde girişim sermayesi yatırımlarının değeri asgari olarak hesap dönemi sonunda tespit edilir. Dolayısıyla fon birim pay değerinin de en az yılda bir kere hesaplanması ve nitelikli yatırımcılara bildirilmesi esastır. Ayrıca, fon yönetimi dönem içinde alım-satıma konu fiyat açıklayacaksa en az bir kere daha değerleme yapılması gerekir. Bu değerleme de genellikle 30/06 döneminde gerçekleştirilir. Ayrıca uygulamada tüm GSYF’ler günlük referans fiyat açıklasa da söz konusu fiyat üzerinden katılma payı alım satımı gerçekleştirilmeyebilir. Fiyatı belirleyebilmek için GSYF’lerde günlük değerleme yapılsa da fon portföyündeki varlıkların pek çoğunun değeri hisse veya tahvil gibi dalgalanma göstermez. Dolayısıyla günlük referans fiyatlar, diğer yatırım araçlarına nazaran daha az volatildir.