top of page
x2023583a5a_165d728848e5c3.png.pagespeed.ic.dwZZs5Xxe1.webp
Grey.png

Girişim Sermayesi Yatırım Fonları

Anchor 1

Yatırım fonları, genel olarak sermaye piyasası mevzuatına tabi olan ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlıklarıdır. Girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF)  ise halka açık olmayan, herhangi bir borsada işlem görmeyen şirketlere yatırım yapan fonlardır.

GSYF'ler gelişme potansiyeli yüksek olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri yatırım fonu yapısını kullanarak yatırımcılar ile buluşturan ve bu işletmelerin kuruluşu ve faaliyete geçmesi için yatırımcılardan uzun vadeli yatırım almasını sağlayan bir fon türüdür.
 Girişim sermayesi yatırım fonu modelini benimseyen yatırımcılar yenilikçi yaklaşımlar sunan “start-up” boyutundaki şirketleri hedef alır. Kısacası, geleceğin girişimlerine erken aşamada yatırım yapma fırsatı yakalamak isteyenlerin odağında girişim sermayesi yatırım fonları yer alır.

GSYF'ler ayrıca daha geleneksel endüstrilerde faaliyet gösteren, oturmuş bir iş modeline ve daha fazla büyüme potansiyeline sahip olan fakat çeşitli nedenlerle karlılığı düşük olan şirketlere de yatırım yapabilirler. GSYF'ler bu yöntemle özel sermaye şirketlerinin yönetim ve kontrolünü elde edecek oranda sermayedar olarak karlılıklarını ve büyümesini artırmayı hedefler. Bu modelde yatırımcıların temel hedefi yatırımlarını katlayacak derecede kar elde etmekten ziyade, yapısı oturmuş bir işletmeyi tekrardan kar edebilecek pozisyona getirmek ve ardından çıkış yapmaktır.

GSYF’lerin bireysel yatırımcılara sunduğu çeşitli vergi avantajları vardır:

  • GSYF paylarının efektif stopaj oranı bireysel yatırımcılar için yüzde 10'dur. Ancak yatırımcıların GSYF yatırımlarını 2 yıldan sonra satmaları durumunda gelir vergisi stopajı sıfırdır.

  • Yatırımcıların bu fonlardan elde edecekleri geliri yıllık beyana eklemeleri gerekmez

2023583a5a_165cf12651b93a.webp

Tüm dünyada birikim sahiplerinin alternatif getiri fırsatlarını aradığı bu dönemde Fonmap, Türkiye ve dünyada alternatif yatırım fonlarını demokratize ederek geniş kitlelerin erişimine açmayı, yatırımcıların bu araçlar hakkında bilgi sahibi olmasını ve erişilmezi erişilir kılmayı amaçlar.

bottom of page