top of page
Yazarın fotoğrafıWeba Weba

Yatırım Nedir? Yatırımcı Ne Demek?

Güncelleme tarihi: 13 Kas



Bu yazıda sizlerle yatırım kavramını ve önemini paylaşacağız.

Bireylerin çalışma hayatlarını sürdürerek veya varlıkları üzerinden elde ettiği gelirler, güncel ekonomik ve finansal koşullarda doğru değerlendirilmediği takdirde verimsiz hâle gelebilir. Bu yüzden gelir elde etmek kadar birikim, tasarruf ve yatırım süreçlerinin de finansal yaşamda olumlu sonuçlar elde etmek açısından büyük öneme sahiptir. Yatırım kavramı, birikimlerini yönlendirmek isteyen insanların pek çoğunun hakkında merak sahibi olduğu bir konu. Zira yatırım temel anlamda basit bir kavram gibi görünse de aslında çok yönlü, karmaşık, çoğu zaman uzman deneyimi ve görüşü gerektiren bir süreçtir.


Eğer yatırım yaparak birikimlerinizi verimli tasarruflara dönüştürmek ve hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken çok sayıda husus vardır. Yatırımın detaylı tanımı, işlevi, öneminin yanı sıra yatırımcı kavramının da niteliklerini yakından incelemelisiniz. Eğer siz de güçlü bir yatırımcı olarak hedeflerinize arzuladığınız zaman içinde kavuşmak istiyorsanız gelin, konu hakkındaki detayları birlikte inceleyelim.



Yatırım Nedir?


Yatırım ne demek sorusunun yanıtlarını hem günlük dilde hem de teknik açıdan ele almak mümkündür. Yatırım, teknik tabir ile parasal karşılığı olan bir tasarrufun ya da kaynağın kısa, orta ya da uzun vadede getiri elde etmesi için yatırım enstrümanı olarak adlandırılan belirli araçlar üzerinde değerlendirilmesidir. Yani günlük dilde de ele alındığında yatırım, birikimlerin çeşitli varlıklar veya menkul kıymetler sahibi olarak sahip olunan varlıkların parasal değer bakımından büyümesini sağlama metodudur.


Yatırım düşüncesi ile satın alınan her varlık kazanç getirmesi beklentisi ile alınsa da yatırım türleri arasında risksiz ve sabit getirili modeller gibi risk içeren yatırım türleri de vardır. Bu nedenle yatırım yapmak, basit ve gelişigüzel adımlarla değil uzman görüşlerine, analizlere dayalı ve güncel finans koşullarının gerektirdiği şekilde sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Bunun için yatırımlar, çeşitli araçlar üzerinde dengeli bir risk yönetimi oluşturularak yapılmalıdır.


Yatırımın genel tanımını oluşturan alt tanımlar da mevcuttur. Örneğin kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli yatırımlar gibi. Bu tanımlar, isimlerinden de anlaşılacağı üzere süreçler üzerinden okunur. Kısa ve orta vadeli yatırımlar genel olarak sektörel, mevsimsel, finansal ve politik koşullardan ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek ve en fazla bir yıl içinde kazanç elde etmek için yapılırken uzun vadeli yatırımlar daha dengeli, çeşitlendirilmiş ve büyük hedeflidir. Üç aylık bir vadeli mevduat, kısa vadeli yatırım örneği iken otuz yıllık bir bireysel emeklilik planı ise uzun vadeli yatırıma örnektir. İki yıllık bir yatırım ise orta vadeli yatırım olarak kabul edilebilir. 



Yatırımın Önemi Nedir?


Yatırım, hem bireylerin ekonomisi ve finansal sürdürülebilirliği için hem de piyasalardaki ve ülke ekonomisindeki yatırım alanları için son derece önemli ve faydalıdır. Yatırım yapmak en temelde uzun vadeli ve planlı bir tasarruf hedefi oluşturur. Bu da bireylerin kişisel hayatlarında finansal disiplin sağlamasını ve geleceğe yönelik güvence oluşturmasını kolaylaştırır.


Sahip olduğunuz nakit varlıklar, zaman zaman ekonomi politikaları ve enflasyon karşısında değer kaybetme riski ile karşı karşıya kalırken doğru ve başarılı yatırım yolculuğu sonunda sahip olduğunuz varlıkların değerini koruyabilir hatta büyütebilirsiniz.


Hayatta bazı hedefler, kısa vadeli gelirlerle ve birikimlerle elde edilemez. Örneğin bir ev, araba, yazlık almak ya da bir iş kurmak için düzenli ve sistematik bir yatırım sürecine ihtiyaç vardır. Bununla birlikte sağlık, eğitim, tatil gibi harcamaları tasarruf yoluyla elde etmek için yatırım araçlarını tercih etmek de işe yarar bir yöntemdir.


Doğru zamanda ve doğru yatırım türlerinde değerlendirilen birikimler, uzun vadede finansal özgürlüğe giden kapıyı açabilir. Finansal özgürlük, düzenli ve yüksek miktarda sabit getiri elde etmek demektir ve bu da genellikle uzun yatırım araçları ile mümkün olur.


Yatırımın bireysel hedefleri ve öneminin yanı sıra ülke ekonomisine de faydası vardır. Örneğin şirket kurabilecek veya bir şirketin hissedarı olabilecek kadar yüksek bütçelere sahip olmayan bireyler, girişim sermayesi yatırım fonları ile ekonomiye katkı sağlayan şirketlere veya girişimlere yatırım yapabilir. Bu yolu tercih ederek birikimlerinizi yüksek potansiyelleri olan firmalar üzerinde değerlendirirken girişimlere destek vermenin gururunu da yaşarsınız. Bu da karşılıklı fayda ve getiri sağlar. 


Yatırım yapmanın kişisel gelişim açısından da önemine değinmek gerekir. Yatırımın önemi yalnızca finansal yaşamınızda değil zihinsel yaşamınızda ve günlük alışkanlıklarınızda da ortaya çıkar. Yatırım yapan kişiler, planlı, uzun vadeli, kararlı, hedef odaklı ve zaman zaman da fedakâr olmak durumundadır.



Yatırım Türleri Nelerdir?


Yatırım yapmak isteyen kişiler için Türkiye’de çok sayıda yasal dayanağı olan ve getiri potansiyeli vadeden yatırım türleri mevcuttur.


Hem ülkemizde hem de küresel finans alanında insanların en çok tercih ettiği yatırım türleri arasında gayrimenkul yatırımları ön plana çıkar. Yakın geçmişteki her dönemde olduğu gibi günümüzde de ev, arsa, işyeri gibi mülkler en yaygın yatırım araçları arasında yer alır. Daha düşük bütçelerle dolaylı olarak gayrimenkul yatırımı yapmaya olanak sağlayan gayrimenkul yatırım fonları da son dönemde öne çıkan yatırım araçlarından biridir.


Yüksek teknoloji üreten şirketlere ve yeni nesil girişimlere yatırım yapmaya fırsat sağlayan girişim sermayesi yatırım fonları da son yılların gözde finansal araçlarından biridir. Özellikle gelecek vadeden şirketlere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar portföylerine girişim sermayesi yatırım fonlarını eklemeye özen gösterir.


Yatırım yapmak için tercih edilen popüler araçlardan biri de döviz yatırımlarıdır. Küresel finans ortamında itibarı olan döviz cinsleri üzerinden sürdürülen yatırımlar, uzun vadede stabil bir getiri sağlamanıza yardımcı olabilir. Döviz yatırımlarının yanı sıra Türk lirası cinsinden yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için sabit ve garanti getirili mevduat yatırımları da bir alternatifler arasındadır.



Yatırımcı Nedir?


Yatırımcı, en temel anlamıyla yatırım yapan kişileri tanımlayan bir kavramdır. Burada önemli olan, yatırımcı kavramını profesyonel bir şekilde düşünmektir. Örneğin bireysel olarak yatırım yapmak isteyen herkes finans dünyasının dinamikleri ve portföy çeşitlendirme parametreleri hakkında uzmanlık sahibi olmayabilir. Bu durumda yatırımcılar profesyonel danışmanlık almayı tercih edebilir.



Yatırımcı Türleri Nelerdir?


Yatırımcı kavramı genel bir kavram olsa da bu kavramı çeşitlendiren farklı yatırımcı türleri vardır. Finans piyasaları ve yatırım ortamında ön plana çıkan yatırımcı türleri şunlardır:

•    Bireysel yatırımcılar

•    Kurumsal yatırımcılar

•    Pasif yatırımcılar

•    Melek yatırımcılar

•    Türev ürün yatırımcıları

•    Sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik yatırımcıları

•    Fon ve portföy yöneticisi profesyoneller

•    Kısa vadeli yatırım ile ilgilenen aktif yatırımcılar


Siz de yatırımlarını çeşitlendirmek, farklı araçları incelemek ve finansal okuryazarlığınızı artırmak için Fonmap mobil uygulamasını indirin, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarını keşfedin. Farklı portföy yönetim şirketlerine ait GSYF ve GYF’leri yatırımcılara tek bir mobil uygulama üzerinden sunan Fonmap ile finansal geleceğinize yatırım yapmaya başlayın.


Bu yazıda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page